Eshopy pozor – chystajú sa ďalšie právomoci pre Obchodné inšpekcie

„Americkí, európski a čínski regulátori chcú spolupracovať pri zaisťovaní bezpečnosti produktov v internetových obchodoch. V spoločnom vyhlásení v stredu sľúbili dôslednejší dohľad nad internetovým predajom a spoluprácu pri zvolávaní problémových výrobkov. Chcú tiež uľahčiť zisťovanie výrobcu tovaru ponúkaného cez internet.
Vyhlásenie odráža rýchly rast medzinárodného internetového predaja, ktorý podľa regulátorov „vytvoril nové výzvy" v ochrane spotrebiteľov pred nebezpečnými výrobkami.
Predseda americkej Komisie pre bezpečnosť spotrebných výrobkov (CPSC) Elliot F. Kaye upozornil, že stretnutie regulátorov zo Spojených štátov, Európskej únie a Číny prvýkrát prinieslo dohodu na konkrétnych krokoch. Od roku 2008 sa zatiaľ uskutočnilo päť takýchto stretnutí, napísala agentúra AP.
E. Kaye uviedol, že regulačné orgány musia reagovať na rozmach medzinárodného internetového predaja, ktorý spotrebiteľa spája priamo so zahraničnými dodávateľmi a obchádza tradičných dovozcov, ktorí by za bezpečnosť výrobkov niesli zodpovednosť “ Ako uviedla vo svojej správe ČTK (zdroj: ČTK a eTrend.sk).

Je evidentné, že ochrana spotrebiteľa stále narastá – čo nikto z nás nechce spochybniť, ale na druhej strane je nevyhnutné začať spoločne postupovať aj v ochrane malých a stredných podnikateľov, ktorí tvoria základ prevádzkovateľov eshopov na Slovensku aj v Českej republike. Zákonodarcovia v Európskej únii by sa mali pri zavádzaní legislatívnych noriem a odporúčaní viac pýtať prevádzkovateľov on-line obchodov, a to nielen B2C, ale aj v sektore B2B on-line. Tento sektor už dnes, podľa odhadov dosahuje 104% tržieb B2C sektoru.
Aby sme neskončili s takými zbytočnými (aj pre spotrebiteľov) zákonmi, ako je v Českej republike Zákon o mimosoudním řešení sporů a na Slovensku Zákon o alternatívnom riešení sporov - dodáva Peter Papan, CEO Asociácie eshopov Európskej únie.

Komentáre