Valentín - 14.02.

Happy Valentine's Day - post it

Valentinus bol rímsky kresťanský kňaz a lekár, žijúci v Ríme za vlády cisára Marka Aurélia Klaudia, ktorý býva zobrazovaný s kalichom v ľavej ruke a s mečom v pravej. Keď opustíme legendy, dozvieme sa, že pápež Gelasius I., ktorý zaviedol sviatok sv. Valentína, o jeho živote veľa nevedel. Zrejme len hľadal náhradu za pohanské sviatky luperkálií, ktoré sa oslavovali v Ríme každoročne 15. februára.

Valentínske pozdravy si začali ľudia posielať až neskôr, prvú „valentínku“ vraj poslal v 15. storočí z londýnskeho väzenia svojej manželke orleánsky vojvoda Charles a tradícia sa rozšírila najviac v 19. storočí, kedy sa valentínske pozdravy začali vyrábať hromadne. Tohto sa chytili aj ďalší obchodníci a postupne začali ponúkať valentínske sladkosti, kytice a hračky.

Čo sa najviac na Valentína predáva v súčasnosti?

• kvety
  • parfumy
  • spodné prádlo
  • erotický tovar
  • čokoládový tovar
  • cestovanie a ďalšie.

Eshopy zaznamenávajú viac ako 15% nárast tržieb s priemernou cenou jedného nákupu vo výške cca 50 Eur.
Zaujímavé je, že 80% mužov by tento sviatok zrušilo, ale 70% žien ho chce sláviť pravidelne.

Asociácia eshopov by chcela na týchto stránkach prezentovať prehľad on-line obchodov, ktoré by sa v roku 2019 chceli zapojiť so svojimi akciami a zľavami do Shopping Day - Valentín 2019.